Omat koirat

keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Tammikuun turinat

Vickanin lonkkakuvat ovat Kennellittossa, joten varmaan lähtiaikoina olisi tulosia tiedossa:) Yhtä odotusta tämä onkin, koska Piulle odottelen juoksua pienten karvapallojen toivossa.

"Tapetilla" on ollut ja on edelleen Hyperuricosuria - uraattikivisairaus. Kuten aiemmin kirjoitin, se, että koira koira kantaa kyseisen sairauden geeniä, se ei tee koirasta sairasta. Tilastoja on ulkomailla tehty ja valtaosa koirista on kantajia. Kantaja ei siis voi sairastua.

Aika köyhäksi menee jalostusmateriaali, jos kaikki kantaja x kantaja -yhdistelmät tulisi poistaa jalostuksesta. Tuosta yhdistelmästä syntyy kuitenkin väistämättä myös koiria, jotka eivät ole kyseisen geenivirheen kantajia. Jos ajatellaan, että täytyy löytää luustoltaan terve, rodunomainen, ehkä luonnetestattu tai käyttötulokset, näyttelyt, luonne ja mitä vielä + hyperocsaluria N/N (=clear) "keskitasoa" parempi koira, tulee melkoisia haasteita. Jos sitten jostain esim. N/N uroksen, joka täyttää lisäksi muutkin kriteerit löytää, kuinka sellaisen jalostuskäyttö pidetään kohtuullisena ettei tule puheeksi matador-jalostus. Jalostussuosituksissahan on maininta pentujen määrästä per uros/narttu.

Mustia on kuitenkin ristiin rastiin astutettu jo kymmeniä vuosia. Sairastuneita koiria on ilmeisesti kuitenkin todella vähän. Sairautta missään nimessä vähättelemättä, todella ikävä ja koiralle tuskallinen sairaus. Kyseinen sairaus ei ilmene muuten, kuin uraattikivinä. Lisäksi virtsakiviä voi muodostua, vaikka koira ei tätä hyperuricosuria -geeniä kantaisikaan. Hyperuricosurian lisäksi koira kantaa lukemattoman määrän muita sairauksia geeneissään, jotka eivät sairastuta koiraa. Tai sitten huonolla onnella sairastuttaa.

Omiin korviin on enemmän kantautunut luustosairauksia, autoimmuunisairauksia, syöpiä, kasvaimia jne. jotka ovat vieneet koiran ennen aikojaan sateenkaarisillalle. Useinmiten virtsakivisairaus on hoidettavissa.

Ehkä pitäisi nyt vaan tutkituttaa koiria ja tietysti sairas x sairas yhdistelmät jättää tekemättä. Kunhan tuloksia saadaan useammasta koirasta niin tilannetta täytyy toki seurata, että mihin suuntaan ollaan menossa. Mikä olisi myös tärkeätä, saada tietää ne oikeasti sairastuneet koirat (jotka ko. geeniä kantaa).

Kennel Zornoin sivuilla "Ajatuksia" -linkin takana on erinomaisesti kirjoitettu ajatukset sanoiksi Itse en olisi osannut omia mietteitä yhtä hyvin "laittaa paperille". Täyttä asiaa!

"Jalostukseen tulisi käyttää keskitasoa parempia koiria". Jos on esim. urheilussa keskitasoa parempi, sen pystyy helposti mittaamaan. On mittareita esim. aika, matka, suorituspisteet yms. Mutta mikä on keskitasoa paremman jalostuskoiran mittari? Onko se kymmenet näyttelytittelit, upeasti mennyt luonnetesti, toko- tai pk-tulokset? Eikös "kauneus" ole katsojan silmissä:) Jokaisella on varmasti erilaiset kriteerit, mikä on OMIEN ARVOJEN mukaan se keskitasoa parempi koira.

Ihmiset kuitenkin toivovat koirilleen erilaisia ominaisuuksia omien mieltymystensä mukaan. Mikä esimerkiksi minun mielestäni olisi keskitasoa parempi koira, se voi toisen mielestä olla esim. luonteeltaan aivan sopimaton tai ulkonäöltään surkea (näyttelymenestyksestä huolimatta). Koira on kokonaisuus plussineen ja miinuksineen.

Tässä tämänpäiväiset ajatukset tavallisten koirien tavalliselta omistajalta/kasvattajalta:)

Ei kommentteja: