tiistai 15. syyskuuta 2015

Syystunnelmia

Vihdoinkin tulee syksy ja viileämmät ilmat. Tosin intiaanikesää tässä on pukannut reilun viikon. Lämmintä ja aurinkoista, mutta pimeät illat. Ne eivät kyllä mieltä lämmitä!

Vepekausi on tältä kaudelta pulkassa. Toisaalta kiva, toisaalta aika haikeaa, koska kausi on niin lyhyt. Pitä rupeama edessä odottaa uutta kautta alkavaksi.

Tältä kaudelta jäi käteen enemmän kuin koskaan:) Pääsimme Vickanin kanssa starttaamaan ihan oikeissa kokeissa. Mitään kummosempaa kerrottavaa niistä ei jälkipolville jäänyt. Molemmista kokeista Vickan sai kuitenkin tuloksen, kolmostuloksen. Jonkun mielestä hienoa, että saa tuloksen. Minä taas tykkään, ettei nyt ihan niin hehkutuksen arvoista:) 

Katsotaan, mitä ensi kausi tuo tullessaan. Vepe-säännöt ovat muuttumassa, asia on työn alla ja alustavia tietoja onkin jo tullut "julkisuuteen". Mutta ensi vuoden elokuussa pitäisi kokeet olla uusilla säännöillä. Liikkeisiin tulee muutoksia ja ihan hyvä niin:)

Kasvatit ovat olleet näytelmissä samoin lauman etäjäsen Mosse:

Helsinki, ryhmänäyttely 22.8, tuomarina Birgitte Schjöth, Tanska
Mosse (Gårdarikets Froste) NUO-ERI, NUK1, SA, ROP ja serti


Janakkala KV-näyttely 30.8. tuomarina  Michael Laub, Tanska
Gora (D. Genji) NUO-ERI, NUK1
Musja (D. Grozä) NUO-ERI, NUK1

Vantaa KR-näyttely 5.9. tuomarina Oliver Simon, Serbia
Rölli (D, Estestvennyj) AVO-EH, AVK1
Musja (D, Grozá) NUO-EH, NUK1
Ritza (D. Favoritka) AVO-ERI, AVK1, SA, PN2, serti! Ihan mahtavaa!

Kuva Jan L.
Tämän vuoden näyttelyt alkaa olla pikkuhiljaa pulkassa. Vielä lähdemme pyörähtämään ensi viikonloppuna Hyvinkäällä.

Tiia ja Gora (D. Genji) starttasivat mestyksekkäästi tokon alokasluokassa ykköstuloksella! Paljon, paljon onnea mahtavalle tiimille! Tästä on hyvä jatkaa:)

Euroopassa ja Venäjälläkin on geenitestattu koiria koskien geneettistä sairautta nimeltä JLPP (Juvenile Laryngeal Paralysis &Polyneuropathy). 

Geenitesti on ollut olemassa vain vähän aikaa, viime vuoden lopulta. Koska mahdollisesti sairaat pennut ovat elinkelvottomia, omat nartut on geenitestattu.Sekä Mini että Piu ovat molemmat kantajia. Myös Piun ja Ilkon (geenitestattu terveeksi) yksi jälkeläinen on testattu, sekin kantja.

Mikäli näitä koiria käytetään jalostukseen, on partneri geenitestattava JLPP:n osalta terveeksi. Terve-kantaja -yhdistelmästä ei voi syntyä sairaita pentuja. 

Mosse (Gårdarikets Froste) on JLPP:n osalta geneettisesti terve. Sen molemmat vanhemmat on geenitestattu terveeksi. Mosse on myös hyperuricosurian osalta terve. Näiden geenitestien tulosten varmistuttua olen hakenut Kennelliitolta poikkeuslupaa astuttaa Piu ja Mosse. Poikkeuslupa tarvitaan, koska pevisa määrittelee luuston osalta, että ykkösen kyynärpään omaava koira täytyy astuttaa nollakyynärpäisellä partnerilla. Mossella ja Piulla on molemmilla toinen (eri) kyynärpää ykkönen.

Suomesta ei kovin montaa JLPP -testattua urosta löydy, tietääkseni kaksi. En uskalla kantajanartulle käyttää testaamatonta partneria. Koska Mosse on terve, laitoin poikkeusluvan menemään. Täytyy toivoa, että Kennelliitto poikkeusluvan myöntää juurikin nämä geneettiset sairaudet huomioonottaen. Tokihan luuston terveys on tärkeä, mutta sitä ei voi etukäteen tietää, miten geenit sen osalta kulkevat.

Nyt odotellaan vastausta poikkeuslupaan varmaan tässä syyskuun aikana tai viimeistään lokakuun alussa. Piun juoksun pitäisi myös alkaa tässä syksyllä. Toivon todella, että saadaan Piulle vielä yksi pentue aikaiseksi:)

Jymy (D. Gromatnoi) kävi MH-kuvauksessa. Sehän meni tietty hienosti, eikä omistajan mukaan tullut yllätyksiä. Mosse on myös menossa lokakuussa kuvaukseen. Mielenkiinnolla odotan, mitä nuori herra tykkää temppuradasta:)

Me jäämme odottelemaan kuulaita syyspäiviä ja sieniretkiä sekä tietty Piun juoksua:)

Ei kommentteja: